Vandaag is het Wereld Aids dag!
Ook bij katten kan FIV (Feline Immunodeficiency Virus), ook wel "kattenaids" genoemd, voorkomen. Dit is de ideale gelegenheid om deze ziekte in de kijker te zetten en bekender te maken.
Deze virale infectieziekte tast enkel katachtigen aan en veroorzaakt een immunodeficiëntie, waardoor de kat vatbaar wordt voor infecties.
Symptomen
Na infectie met het FIV virus zijn er een aantal stadia:
1. Acute stadium. Dit stadium kan zonder ziekteverschijnselen optreden. Soms wordt alleen wat koorts waargenomen.
2. Asymptomatische fase. In deze fase vertoont de kat geen ziekteverschijnselen. Deze periode kan een aantal jaren duren, soms zelfs langer dan 5 jaar. De kat kan wel andere katten besmetten.
3. Fase met vage, algemene symptomen zoals terugkerende koorts, oogontstekingen (uveitis) verminderde eetlust en vermageren.
4. AIDS gerelateerd stadium. Dit is het stadium waarin het de eigenaar opvalt dat de kat niet in orde is. Veel voorkomende ziekteverschijnselen zijn: tandvleesontstekingen, oogontstekingen, vermageren, lymfeknoopzwelling, benauwdheid, diarree. Deze symptomen worden over een periode van enkele maanden steeds erger.
5. AIDS. Uiteindelijk zal een deel van de katten een stadium bereiken vergelijkbaar met AIDS bij de mens. De kat vermagert, krijgt chronische ziekteproblemen en allerlei secundaire infecties die hij niet kan overwinnen zoals bijvoorbeeld een longonsteking. Neurologische verschijnselen (zenuwafwijkingen) worden nogal eens waargenomen bij katten met AIDS.
Verspreiding
Aangezien het virus aanwezig is in het speeksel, wordt het voornamelijk overgedragen door een beet, tijdens gevechten tussen katten. Het kan eventueel ook seksueel overgedragen worden, tijdens de paring of de zwangerschap, van het vrouwtje op de jongen.
